Jutranji program Radia Maribor
17. april 2020
https://www.rtvslo.si/radiomaribor/jutranji-program/v-obcini-sentilj-so-medgeneracijsko-povezani-preko-videoklepeta/520973

“V jutranjem programu Radia Maribor smo poklicali v Medgeneracijski center občine Šentilj, kjer v času epidemije koronavirusa dnevno ohranjajo medsebojne stike s pomočjo videopovezave oziroma videoklepeta. Sogovornice so bile strokovna vodja centra Lidija Breznik in gospe, ki redno sodelujeta v njihovih videopogovorih: Antonija iz Krajevne skupnosti Šentilj in Silvija iz Krajevne skupnosti Sladki Vrh.

V Medgeneracijskem centru Šentilj še naprej stremijo k povezovanju ljudi v lokalnih skupnostih občine Šentilj in spodbujajo medgeneracijsko sodelovanje. Uvedli so spremembo v načinu izvajanja aktivnosti. Povezovanje, informiranje, izobraževanje ter prenos znanja in izkušenj so s pomočjo interneta nadgradili.

»Najbolj se je spremenilo to, da so nam omejeni stiki in temu posledično smo prilagodili naše delovanje. Uvedli smo videoklepet, ta poteka preko družbenega omrežja Facebook, vključimo kamero in že smo v pogovoru. Odzivi so dobri, v tem času smo opravili preko 50 videokonferenc, v katerih je sodelovalo več kot 60 naših uporabnikov. Dnevno se srečamo na videoklepetu med 9. ali 10. uro, pogovor traja od ure do ure in pol in imamo se krasno,« je dejala Lidija Breznik, strokovna vodja centra.

Dve uporabnici videoklepeta Antonija in Silvija pa sta za naš radio povedali:

»V tem času zelo dobro sodelujemo, da nismo tako osamljeni. Vsak dan debatiramo o različnih stvareh. Vsako jutro komaj čakamo, da se slišimo in vidimo. Pogovarjamo se o vsem mogočem. Recimo, znamo speči potico, saj smo si izmenjali recepte. Poleg kuhanja se pogovarjamo o tem, kaj počnemo na vrtu, kaj in kako izboljšamo na daljavo svoje znanje za uporabo mobitela. Obujamo spomine na mlada leta, povemo si vice in izmenjamo veščine znanja o računalništvu. Pa tudi migamo, s pomočjo telovadbe.«

Program poteka po različnih krajevnih skupnostih, zanimivo pa je, da se vsi uporabniki med seboj še niso poznali in so se spoznali zdaj preko videokonferenc. Sicer pa v Medgeneracijskem centru že pripravljajo program aktivnosti za po koncu pandemije koronavirusa.”

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj: Pogovor na radiu Maribor

Jasmina Bauman